jpekker

Het KASBOEKcollectief stelt vragen bij het instituut ‘museum’

Kasboek1

‘Museum KASBOEK XI’ is de naam van het prikkelende museum in de tentoonstellingsruimte van Nieuw Dakota in Amsterdam Noord. Het is gemaakt door KASBOEK, een kunstenaarscollectief dat de grenzen tussen kunst, commercie en maatschappij verkent, bestaande uit edelsmid Cathalijne Postma, grafisch ontwerper Debbie van Berkel en beeldend kunstenaar Jojanneke Postma.

Het museum bestaat uit vier verdiepingen. Of beter: op de vloer is met witte, rode, grijze en zwarte lijnen de indeling van de vier verdiepingen van het museum aangegeven. Dwars door elkaar heen; het is net een gymzaal. Er gelden strikte regels. ‘Uitsluitend te betreden met de daarvoor bestemde handschoenen’, staat er onder meer in de bezoekersvoorwaarden. Die handschoenen zijn overigens in geen velden of wegen te bekennen.

Met KASBOEK XI neemt het KASBOEKcollectief de waarde van het instituut ‘museum’ onder de loep. Welke waarde heeft een museum voor bezoekers, kunstenaars en een stad, in een tijd die wordt gedomineerd door marktdenken. In een tijd waarin culturele instellingen steeds vaker op veilig spelen door grote publiekstrekkers te organiseren, in hun door subsidiënten en politici ingegeven streven steeds bredere doelgroepen te bereiken. In een tijd waarin steeds minder ruimte is voor het experiment; voor zoekende, soms zelfs hermetische tentoonstellingen, die een bijdrage leveren aan het discours. Voor exposities zoals Museum KASBOEK XI.

Kasboek2

“De opkomst van publiek wordt onder invloed van media-aandacht totaal overschat” zei auteur annex/curator Alex de Vries tijdens een ‘openbare discussieperformance’ waarmee het tijdelijke museum werd ingeluid. “Tegenwoordig doet het museum dienst als social hub”, wist kunst- en cultuurjournalist Paul Steenhuis.

De bezoeker van Museum KASBOEK XI wordt uitgedaagd zelf na te denken over de taken van een museum. Hoe belangrijk zijn een museumshop, museumcafé en een activiteiten- en educatieprogramma eigenlijk voor een museum? En wat is nog de toegevoegde waarde van een museum voor kunstenaars?

Bij elk voorwerp in KASBOEK XI rijst de vraag: hoort het bij het museum, is het onderdeel van de tentoonstelling, is het een kunstwerk of een gebruiksvoorwerp? Soms lijkt het antwoord evident, bijvoorbeeld in het geval van de typische museumsnuisterijen, zoals potloden (2,20 euro), ansichtkaarten (1,00 euro), buttons (1,00 euro) en linnen tasjes (16,50 euro).

kasboek3

Maar wat te denken van de potjes acrylverf (White Cube-wit gaat voor 16,50 euro). Of van de fraaie catalogus (15 euro) en de échte kunstwerken van het KASBOEKcollectief, die eveneens te koop zijn. In Museum KASBOEK XI is namelijk álles te koop, óók de bewakingscamera én de hygrometer (825 euro), waarmee de vochtigheid in het museum wordt gemeten.

Het museum kan ook in zijn geheel worden gekocht. De totaalprijs ligt rond de 50.000 euro, maar fluctueert. Als er (kunst- of merchandising-)producten worden verkocht gaat de prijs van het museum naar beneden; bij ieder bezoek neemt de waarde met een euro toe, zo laat de kassa bij de entree zien.

Het is nog t/m zondag 2 maart mogelijk om zelf invloed uit te oefenen op de museumwaarde. Dat is best een belevenis.

Museum Kasboek XI door het KASBOEKcollectief. T/m 2/3 in Nieuw Dakota, Ms. Van Riemsdijkweg 41b