jpekker

IDFA@Stedelijk: met een ‘documentaire blik’ door de collectie

idfa@stedelijk1

Een van de interessantste onderdelen van het IDFA is Paradocs, het progamma-onderdeel dat laat zien wat er gebeurt buiten de kaders en tradities van documentaire filmmaken, op de grenzen tussen film en kunst, waarheid en fictie, en vorm en verhaal. Een goed voorbeeld is IDFA@Stedelijk: een rondleiding met een ‘documentaire blik’ langs vijf werken uit de collectie van het stedelijk.

Tijdens de rondleiding komt aan de orde hoe moderne kunstenaars omgaan met begrippen als representatie en de werkelijkheid? Welke vormen gebruiken zij ons om een maatschappelijk geëngageerd verhaal te vertellen. Wat is echt en wat is onecht? Wat herbergt meer waarheid en realiteit: een 19e-eeuws straatschilderij van Hendrik Breitner, een zeefdruk naar een politiefoto van Andy Warholl, een fotoreeks van Allan Sekula, een volledig geënsceneerd kunstfilmpje van Roderick Hietbrink, of een conceptueel kunstwerk van Hans Haacke?

Het antwoord – het laat zich raden – is niet zo makkelijk te geven, maar dat geeft niks; IDFA@Stedelijk maakt dat je op een andere manier naar kunst gaat kijken, en daardoor ook naar de realiteit. Wat dat ook moge zijn…

De (Engelstalige) rondleiding in het Stedelijk Museum Amsterdam, onder leiding van Floortje Zonneveld en Iona Hogendoorn, begint dagelijks om 11 uur en duurt 1,5 uur. Meer info op de site van het Stedelijk.

idfa@stedelijk3

idfa@stedelijk2

idfa@stedelijk4