jpekker

4e Paff: 10-13 oktober 2019

Dat stukje popcorn op het omslag van deze bijlage is een gimmick; op Paff is geen popcornvermaak te zien, maar kwaliteitscinema. Ons festival vindt ook niet plaats in megaplexen, maar in fijne filmtheaters: in Cinecenter (Centrum), FC Hyena (Noord), Het Ketelhuis (West) en Studio/K (Oost) en – deze editie voor het eerst – in Eye.

Op de vierde editie van Paff, dat Het Parool opnieuw samen met September Film organiseert, worden vier dagen lang de nieuwste en beste arthousefilms van dit moment vertoond, die veelal geselecteerd zijn op de grote inter nationale filmfestivals.

Zo beleeft de sociale satire Parasite van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho (winnaar van de prestigieuze Gouden Palm op het festival van Cannes) zijn Nederlandse première op Paff. Hetzelfde geldt voor Sorry We Missed You, een drama over arbeiders met een nulurencontract van de Britse veteraan Ken Loach, en voor Céline Sciamma’s fijnzinnige Portrait de la jeune fille en feu, dat in Cannes werd bekroond met de prijs voor het beste scenario en de Queer Palm voor de beste lhbt-film.

Ook op het programma: de opzwepende muziekfilm Beats van Brian Welsh (een van de publieksfavorieten op IFFR), de animatiefilm J’ai perdu mon corp van Jérémy Clapin en Light of My Life, geschreven en geregisseerd door Casey Affleck.

Openingsfilm is de fijne tragikomedie De Liefhebbers van de Amsterdamse Anna van der Heide. Daarin draait het om de getroebleerde onderlinge relaties van de familie Liefhebber, die pijnlijk zichtbaar worden wanneer uitkomt dat de autoritaire pater familias (Jeroen Krabbé) al een jaar ziek blijkt te zijn – hij heeft beginnende alzheimer. We sluiten af met Lulu Wangs The Farewell (‘gebaseerd op een ware leugen’).

Er zijn nagesprekken met onder anderen Céline Sciamma, Brian Welsh, Lodewijk Crijns en Sam de Jong. Zondag aan het einde van de middag is er in het Ketelhuis een talkshow onder leiding van Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen; direct na afloop van de slotfilm wordt de Paff Award uitgereikt. De sculptuur van Jeroen Henneman is voor de film die door het publiek het hoogst wordt gewaardeerd. Door u dus; we hopen u in groten getale te zien op het vierde Paff.

De Parool-Paff-bijlage is hier te downloaden; kaarten zijn hier te bestellen.