jpekker

2000 Years of Greed

In 2017 was Julian Rosefeldts Manifesto, een dertienschermsinstallatie met evenzoveel rollen voor de Australische actrice Cate Blanchett, een van de grote trekpleisters van het Holland Festival. Deze editie belooft zijn filminstallatie Euphoria een van de grote attractties te worden.

In een 90 minuten durende loop, van 9 tot en met 25 juni te zien in de Centrale Markthal (tip: ga meteen ook even kijken naar Keith Harings muurschildering) biedt Rosefeldt voor- en tegenstanders van het kapitalisme een podium; zowel de euforische als de destructieve kant van het consumentisme wordt invoelbaar gemaakt door veelgeprezen acteurs zoals Giancarlo Esposito, Virginia Newcomb en Cate Blanchett. Zij bedienen zich van teksten over economie en kapitalisme van economen, filosofen, schrijvers en wetenschappers – van Plato, Karl Marx en Ayn Rand tot Naom Chomsky, Jean-Paul Sartre en Bertolt Brecht.

Ik sprak Rosefeldt voor Het Parool, en maakte samen met Dana Linssen een video-essay over Euphoria, dat hier te zien is.