jpekker

15 jaar Foam

plplplpl

Met Regie: Paul Huf, met werk van de pionieren grootmeester van de Nederlandse reclame-, mode- en portretfotografie, opende in het voorjaar van 2002 de eerste officiële tentoonstelling in het Fotografiemuseum Amsterdam. Sindsdien is het snel gegaan; Foam groeide uit tot een icoon, met blockbustertentoonstellingen én exposities van aanstormend talent.

Noem de namen en de beelden verschijnen als vanzelf op het netvlies: van Mario Testino en Annie Leibovitz tot Ed van der Elsken en Henri Cartier-Bresson, van James Nachtwey en Ryan McGinley tot Richard Avedon en Massimo Vitali, en van Araki en William Klein tot Helmut Newton en Ai Weiwei.

Hoe bijzonder de geschiedenis ook is, bij zijn 15de verjaardag kijkt Foam niet terug maar vooruit. Onder de noemer Collaborate! organiseert het museum het hele jaar projecten, exposities en evenementen waarin het om samenwerking draait. Een van de hoogtepunten is festival Foam Fusion, waarmee Foam over de grenzen van de fotografie en beeldende kunst kijkt en kruisbestuiving stimuleert tussen verschillende kunstdisciplines, wetenschap en technologie.

Er is drie dagen veel te doen aan de Keizersgracht, heel veel. Het festival begint vrijdag met een performance van het dansgezelschap ISH in samenwerking met kunstenaar Matthias Oostrik. Richard Mosse, Scheltens & Abbenes, Dana Lixenberg, Christian Vium, Elisabeth Tonnard en Omar Imam komen langs; het onlineplatform Patty Morgan is gastheer van het Patty Morgan Internetcafé, waar verschillende kunstenaars hun werk tonen. Zondag eindigt Foam Fusion met een anonieme kunstveiling van het collectief Dead Darlings. De werken die worden geveild – van nog onbekende fotografen én van grote namen – zijn vooraf zonder bronvermelding te zien.

Dat de foto’s daar hangen betekent dat ze hoe dan ook de moeite waard zijn; Foam is een kwaliteitsstempel, al 15 jaar.

Het Parool maakte een Foam Fushion-special, die donderdag 8 juni bij de krant zat.