jpekker

68e editie filmfestival van Cannes begint met bescheiden Franse arthousefilm. Van een vrouw.

rodeloper

Woensdagavondavond begint de 68e editie van het Festival van Cannes, het grootste en met afstand belangrijkste filmfestival ter wereld. Als openingsfilm koos festivaldirecteur Thierry Frémaux voor La tête haute van Emmanuelle Bercot, waarin Catherine Deneuve een kinderrechter speelt die probeert een onhandelbare jongen op het rechte pad te krijgen. “Het is een duidelijke weerspiegeling van onze wens om het festival te openen met een andersoortige film, die gedurfd, belangrijk en ontroerend is,” aldus Frémaux.

Het is een opmerkelijke keuze. Want waar het festival de afgelopen jaren steevast opende met spektakelstukken van grote namen, boordevol Hollywood-sterren is La tête haute een bescheiden Franse arthousefilm, geregisseerd door een vrouw – de organisatie was er zo van ondersteboven dat ze een persbericht de wereld instuurde waarin werd gemeld dat het voor het eerst in de geschiedenis van het festival was.

Dat is niet zo – in 1987 opende het festival met Un homme amoureux van Diane Kurys, van wie sindsdien overigens weinig meer werd vernomen – maar het blijft een feit dat vrouwelijke regisseurs in de roemruchte geschiedenis van het festival spectaculair zijn ondervertegenwoordigd.

De komende 10 dagen wordt het onderwerp ‘vrouwen en film’ geagendeerd met een special programmaonderdeel Women in Motion, dat wordt georganiseerd in samenwerking met festivalsponsor Kering, de Franse producent van luxe-artikelen. Er worden prijzen uitgereikt aan vrouwen en er wordt gepraat over vrouwen, want, zo meent directeur Frémaux, hun bijdrage aan de filmindustrie is essentieel en van onschatbare waarde. “Door dit onderwerp op de agenda te zetten, hopen we bij te dragen aan een grotere erkenning voor hun werk en hun bijdrage aan de cinema.”

bergman

Op de festivalposter staat deze jaargang het stralende gezicht de Zweedse actrice Ingrid Bergman, die precies honderd geleden werd geboren. Er draait ook een documentaire over haar: In her own words van Stig Björkman. En Bergmans dochter, de Italiaans-Amerikaanse actrice Isabella Rosselini, is juryvoorzitter van de tweede competitie Un certain regard, die óók wordt geopend met een film van een vrouwelijke regisseur: AN van de Japanse Naomi Kawase (die vorig jaar nog meedong naar de hoofdprijs met Still the water). Daarnaast zal Rosselini tijdens een van de Women in Motiondebatten praten over seksisme in de filmindustrie, zowel op het scherm als achter de schermen.

Tijdens de slotceremonie van het festival, op zondag 24/5, krijgt de Franse regisseuse Agnès Varda een ere-Palme d’Or. Deze prijs, bedoeld voor een gerenommeerde regisseur wiens werk wereldwijde impact heeft, maar die desalniettemin nog nooit een ‘gewone’ Gouden Palm heeft gewonnen, werd slechts drie keer eerder uitgereikt. Aan mannen natuurlijk: Woody Allen (2002), Clint Eastwood (2009) en Bernardo Bertolucci (2011).

Ook de Gouden Palm is slechts één keer gewonnen door een vrouw: in 1993 kreeg Jane Campion hem voor The Piano. Deze editie maken twee vrouwen kans (tegen zeventien mannen; 10,5%): de Franse regisseuse en actrice Valérie Donzelli is in competitie met Marguerite and Julien, een op ware feiten gebaseerd drama over de incestueuze liefde tussen een broer en een zus. Daarnaast zou de jury onder leiding van het Amerikaanse filmmakersduo Joel en Ethan Coen kunnen kiezen voor Mon Roi van de Franse regisseuse en actrice Maïwenn, een drama met Vincent Cassel en Emmanuelle Bercot, wier La tête haute dan weer niet meedingt naar de hoofdprijs – de wegen van Frémaux zijn soms ondoorgrondelijk.

Zoals altijd zorgde Frémaux er wel weer voor dat er ook grote sterren naar de Côte d’Azur afreizen; de komende dagen zullen onder anderen Natalie Portman, Cate Blanchett, Michael Fassbender en Matthew McConaughey de rode loper betreden.

Zij mogen daar geen opstoppingen veroorzaken door eindeloos selfies te maken, waarschuwde Frémaux. “Er komt geen speciale de rode loper-politie, maar we ontmoedigen het wel,” aldus Frémaux, “Want het is belachelijk en grotesk. En je ziet er nooit zo lelijk uit als op een selfie.”

Het festival van Cannes duurt t/m 24/5.