jpekker

From Hell is buitengewoon bloederig en gewelddadig. Naar Hollywood-maatstaven althans

from-hell-pics-330-image_gallery_1135_From-Hell-Johnny-Depp-as-Frederick-Abberline

Aan het eind van de negentiende eeuw werden in de Londense wijk Whitechapel op gruwelijke wijze vijf prostituees vermoord. Ze werden gevonden met doorgesneden keel, de ingewanden keurig naast hun hoofd gedrapeerd.

De dader werd nooit gepakt, en nog steeds worden nieuwe complottheorie├źn over de identiteit van Jack the Ripper ontwikkeld. Zo liet de Amerikaanse schrijfster Patricia Cornwell een doek van de Britse impressionist Walter Sickert aan stukken snijden om te bewijzen dat hij de moordenaar was.

In From Hell – een losse bewerking van de meesterlijke, gedetailleerde, inktzwarte ‘grapic novel’ van Alan Moore en Eddie Campbell – worden de Whitechapel-moorden verbonden met de vrijmetselarij en het Britse koningshuis.

Politie-inspecteur Fred Abbeline, belast met het onderzoek, is in de strip een morsige, corpulente vijftiger. In de film van Allen en Albert Hughes wordt hij gespeeld door de eeuwig jonge, altijd dezelfde Johnny Depp (met merkwaardig cockney-accent), en heeft hij door opium opgewekte dromen waarin Jack the Ripper verschijnt.

Het is niet de enige vrijheid die de broertjes Albert en Allen Hughes (Menace II Society) zich permitteren. Zij beschouwen From Hell, vernoemd naar het retouradres op de kwaadaardige brieven van Jack the Ripper, als een ‘getto-film’, waarin een relatief belangrijke rol is weggelegd voor klasse-verschillen en sociaal onrecht.

Cameraman Peter Deming (Lost Highway) brengt het Victoriaanse Londen – op locatie gefilmd in Praag – prachtig in beeld. Het is de hel op aarde; een wirwar van donkere, nauwe straatjes waar prostituees voor hun leven moeten vrezen, bedekt door een fraai, in de computer gemaakt, vuurrood wolkendek.

Toch is From Hell niet eng, wel buitengewoon bloederig en gewelddadig. Naar Hollywood-maatstaven althans, niet in vergelijking met de zwartgallige strip.

From Hell van Albert en Allen Hughes, do 3/7 00.15 uur, RTL 7.