jpekker

‘Nu verandert er langzaam iets’ van mint film office wint lustrumeditie Forum van de Regisseurs

‘Nu verandert er langzaam iets’ van mint film office is de winnaar van de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2019. “De rigoureuze vorm, die in al haar simpelheid extreem bepalend is voor de interpretatie, maakt ons als kijker zowel voyeur als lijdend voorwerp,” aldus de jury. Speciale vermeldingen waren er voor Kabul, City in the Wind van Aboozar Amini en Nocturne van Viktor van der Valk. De prijzen werden donderdagavond uitgereikt in de Winkel van Sinkel in Utrecht door Barbara Visser en Anke Teunissen, die samen met de Vlaamse filmmaker Bas Devos de jury vormden.

Met het Forum van de Regisseurs biedt het Nederlands Film Festival een platform aan filmmakers die op geheel eigen wijze een stempel drukken op hun producties. Voor de lustrumeditie van het Forum van de Regisseurs werden dertien vernieuwende en ambitieuze Nederlandse film- en filmische producties geselecteerd.

De jury over ‘Nu verandert er langzaam iets’ van mint film office
Soms is een stap achteruit een betere manier om iets te onderzoeken dan dichter op je onderwerp gaan zitten, en deze filmmaker heeft dat niet alleen goed begrepen maar er ook een vorm voor gevonden die staat als een huis. Na lange discussie heeft de jury gekozen voor een film die met een analytische en soms zelfs meedogenloze blik kijkt naar het gewroet en gemodder van de mens. In dezelfde beweging slaagt de film erin om de zucht naar maakbaarheid en het woekerend systeemdenken in de Nederlandse cultuur vlijmscherp neer te zetten. De keuze van de regisseur om kritische kanttekeningen en persoonlijke terzijdes voor zich te houden en het filmisch kader zélf te laten werken als katalysator voor de inhoud vond de jury moedig en effectief. De rigoureuze vorm, die in al haar simpelheid extreem bepalend is voor de interpretatie, maakt ons als kijker zowel voyeur als lijdend voorwerp. Daarmee toont de film de zoekende mens in een neoliberale cultuur maar gaat tegelijkertijd óók over het wezen van film zelf. Om die redenen – en nog veel meer – honoreert de jury ‘Nu verandert er langzaam iets’ van mint film office.”

‘Nu verandert er langzaam iets’ ging vorig najaar in wereldpremière op het International Documentary Film Festival Amsterdam, en werd daar bekroond met de Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary. De documentaire werd 21 maart jl. in de Nederlandse filmhuizen uitgebracht door Cinema Delicatessen en is nog te zien op Picl.nl, net als de overige Forumfilms.

De jury over Kabul, City in the Wind van Aboozar Amini
“Misschien leggen de meest eenvoudige beelden wel het doeltreffendst de complexiteit van het bestaan bloot. In deze film wil het stof maar niet gaan liggen. De horizon, de belofte aan een nieuwe dag is bijna permanent aan het zicht ontnomen. Dwars door de Afghaanse stofwolk heen kijken verschillende ogen ons aan. Een zak suiker scheurt en laat een spoor na. Er blijft maar olie uit de motor van de kapotte bus lopen. Nog voor de sneeuw geruimd is, ligt het dak alweer vol. De jury is ontroerd door de kwetsbaarheid van de hoofdpersonages. Abas, de getroebleerde buschauffeur, bestaat. De dappere broertjes Afshin en Benjamin bestaan. Verdorie, ze bestaan. We honoreren Aboozar Amini voor zijn prachtige film Kabul, City in the Wind met een speciale vermelding.”

Kabul, City in the Wind ging vorig najaar in wereldpremière op het International Documentary Film Festival Amsterdam, en werd daar onderscheiden met de IDFA Special Jury Award for First Appearance. Cinema Delicatessen bracht Amini’s debuutfilm op 24 januari uit in de filmhuizen.

De jury over Nocturne van Viktor van der Valk
“Als kijker worden we in de op hol geslagen sneltrein binnen de hersenpan van een jonge filmmaker gezogen. De filmfreak kent zijn klassiekers goed, heeft zijn voorgangers grondig bestudeerd: hij weet wat een goede film is. Zijn filmplan is er, de karakters zijn er, de acteurs zijn, er is op termijn zelfs geld, maar er zijn ook keuzes, twijfels, familie, ruis, afleiding. En dan toch doordenderen! Doen of niet doen? Ja! Gaan!! En dan zien we een intelligent visueel spektakel dat smaakt naar meer: veel meer. De tweede speciale vermelding is voor Viktor van der Valk en zijn speelfilmdebuut Nocturne.”

Nocturne van Viktor van der Valk ging begin dit jaar in wereldpremière op het International Film Festival Rotterdam in de sectie Bright Future. Gusto Entertainment bracht het speelfilmdebuut van Van der Valk 9 mei jl. uit in de filmhuizen.

De jury bestond uit Anke Teunissen (vorig jaar gedeeld winnaar van de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseursmet De stoel van de laatste jaren – Egbert), filmmaker-kunstenaar Barbara Visser (vorig jaar geselecteerd met The End of Fear) en de Vlaamse regisseur Bas Devos.
“De jury had deze keer niet te maken met de befaamde appels en peren, nee, het was dit jaar nog veel erger: we moesten kiezen tussen een kersenbonbon of zoute drop, een Bifi worstje of een moorkop, tussen ranja en wodka,” stelden zij. “De verschillen waren groot, zowel tussen de films als bij de juryleden onderling. Uiteindelijk zijn we het eens geworden over de uitspraak die we doen met onze keuze, en willen daarmee vooral pleiten voor de pluriformiteit in het filmlandschap. Een veld waarin zowel het belang van het experiment als de formulefilm en alles daar tussenin wordt erkend, want zonder het een is het ander niets waard.”

“Films die radicaal uit het kader springen, zoals de curatoren het Forum typeren, hebben we eigenlijk niet gezien, en misschien hoeft dat ook niet – het is tenslotte al krankzinnig moeilijk om een ‘gewone’ goede film te maken, zoals de meesten van ons weten. We waren enthousiast over meerdere films om meerdere redenen, en kozen een winnaar en twee speciale vermeldingen om die breedte te kunnen honoreren.”

Het programma van het Forum van de Regisseurs 2019 is samengesteld door curatoren Jan Pieter Ekker, chef Kunst van Het Parool, en Dana Linssen, onder meer filmcriticus voor NRC Handelsblad en de Filmkrant. De curatoren verzorgden ook de uitgebreide nagesprekken met de regisseurs.
Alle producties werden ingeleid door directeur Bart Rutten en curatoren van het Centraal Museum; zij deden dat aan de hand van werken uit de museumcollectie.

De vertoonde films binnen het Forum van de Regisseurs 2019 
De libi van Shady El-Hamus 
De vliegende hond van Johannes Hogebrink 
Eight van Michel van der Aa [VR]
In My Absence van Niki Smit en Maartje Nevejan​ [VR]
Instinct van Halina Reijn [openingsfilm]
Kabul, City in the Wind van Aboozar Amini
Nocturne van Viktor van der Valk 
‘Nu verandert er langzaam iets’ van mint film office
Retrospekt van Esther Rots [slotfilm]
Take Me Somewhere Nice van Ena Sendijarević
The Beast in the Jungle van Clara van Gool
Trapped in the City of a Thousand Mountains van David Verbeek
Your Mum and Dad van Klaartje Quirijns 

Alle winnaars van het Forum van de Regisseurs
2019: ‘Nu verandert er langzaam iets’ van mint film office
2018: Light as Feathers van Rosanne Pel en De stoel van de laatste Jaren – Egbert van Anke Teunissen en Jessie van Vreden
2017: Quality Time van Daan Bakker
2016: Full Contact van David Verbeek
2015: Those Who Feel the Fire Burning van Morgan Knibbe.