jpekker

‘Openingsfilm vol buitenlanders’

De Spaanse Yohana Cobo in Tramontana

De Spaanse Yohana Cobo in Tramontana

‘Openingsfilm vol buitenlanders’ kopte De Telegraaf, pardon, de Volkskrant, daags nadat het 29e Nederlands Film Festival van start was gegaan met Ramón Gielings Tramontana. Ja, Tramontana is opgenomen in Noord-Spanje. Die ‘buitenlanders’ zijn dan ook Spaanse acteurs, ze spreken Spaans. Toch is Tramontana een Nederlandse film. De voornaam van de regisseur mag enigszins Spaans aandoen, hij is Nederlander en de rest van de crew ook. En het geld voor de film is voor het grootste deel afkomstig van het Filmfonds.

Het ‘Algemeen Reglement voor Deelname aan het Nederlands Film Festival 2009’ bevat een gedetailleerde paragraaf waarin staat wat in Utrecht precies onder een Nederlandse speelfilm wordt verstaan. Daarvoor zijn punten nodig, en de hoofdproducent moet Nederlands zijn. In beginsel. Dat levert 4 punten op; een Nederlandse regisseur eveneens. Onder een Nederlander wordt, behalve een persoon met de Nederlandse nationaliteit, ook verstaan ‘een persoon die minimaal twee jaar in Nederland is gevestigd en gedurende deze periode werkzaam is geweest binnen het Nederlands filmbedrijf’.

Een Nederlands gegeven is goed voor 2 punten, een Nederlandse editor levert 1 punt op. Als een film voor een belangrijk deel Nederlands gesproken is, kunnen er twee punten worden bijgeschreven; een realiseringsbijdrage van CoBO- of Stimuleringsfonds of het Nederlands Fonds voor de Film is goed één punt. In totaal zijn er 30 punten te halen; bij meer dan 14 is sprake van een Nederlandse film. (Terzijde: een paar jaar terug moesten er nog 16 of meer van de slechts 29 te verkrijgen punten worden behaald.)

Ook het fraaie, Engels gesproken, in Ierland opgenomen Nothing Personal van de Pools-Nederlandse Urszula Antoniak, met de Noord-Ierse ster Stephen Rea (The Crying Game) in de hoofdrol is volgens de reglementen Nederlands, net als Anubis en het pad der 7 zonden, afkomstig uit de stal van Studio 100. Limo, dat op het eerste gezicht net zo Vlaams oogt, komt dan weer punten tekort. Gast van het Jaar Jack Wouterse, die een rolletje speelt in Limo, komt daardoor niet in aanmerking voor het Gouden Kalf. In beginsel.

De Spaanse Yohana Cobo, de hoofdrolspeelster van Tramontana komt evenmin in aanmerking voor een Kalf. In beginsel, althans, want de jonge Vlaamse Laurien Van den Broeck werd weer wél genomineerd als beste actrice (voor haar Engelsgesproken rol in Paula van der Oests Moonlight). Op verzoek van de jury, die Van den Broeck in vorige rollen ook al vond imponeren. Het festival wilde wel een uitzondering maken, omdat het bestuur dacht dat zij al eens eerder was genomineerd. Minoes-producent Burny Bos repte bij de prijsuitreiking van een ‘kutjury’.