jpekker

‘In deze scène zit geen politiek; alleen maar grote insecten’

‘De film gaat over de hedendaagse Amerikaanse politiek. De laatste dertig jaar is er een tendens dat Amerika geweld gebruikt tegen iedereen die het niet met ze eens is….

Paul Verhoeven neemt geen blad voor de mond op de nieuwe dvd-versie van Starship Troopers. Met aanstekelijk enthousiasme legt hij uit wat critici en publiek bij de release in 1997 over het hoofd hebben gezien.

De distributeur zette voor de zekerheid een disclaimer voor het regisseurscommentaar: ‘de mening en zienswijze zoals geuit in het audiocommentaar zijn die van de individuele sprekers en representeren niet de zienswijze van Buena Vista of één van haar gelieerde partijen’.

Starship Troopers, over jongelui met uit beton gehouwen kaaklijnen die de strijd aanbinden met reuze-insecten, verscheen al eens eerder op dvd, op een schijf die halverwege moest worden omgedraaid, zonder extra’s. Dat wordt nu goedgemaakt. Behalve het commentaar van Verhoeven (‘In deze scène zit geen politiek; alleen maar grote insecten’) en scenarist Edward Neumeier (‘Mijn linkse vrienden vonden Robocop fascistisch’) bevat de schijf onder meer een making of, trailers, de screentests van Casper Van Dien en Denise Richards en een aantal verwijderde scènes, vooral van dezelfde Richards.

‘We zetten haar neer als een meisje dat twee jongens leuk vindt. Daar houdt het publiek niet van’, aldus Verhoeven. Neumeier: ‘Sommige mensen vonden dat ze dood moest.’

Neumeier vertelt ook dat veel mensen medelijden hadden met het opper-insect als hij aan het eind van de film gevangen is genomen en in een net wordt versleept door een juichende meute soldaten.

‘Een vriend uit Texas zei: ‘Natuurlijk is hij bang. Zoals elke vijand van Amerika bang moet zijn en ook is’.’

Verhoeven: ‘Maar dat is typisch Texaans, toch? Dat is politiek. En we zouden het niet over politiek hebben.’

Zijn laatste woorden, als de aftiteling bijna afgelopen is, nog steeds kraaiend van enthousiasme: ‘Vooruit ga het leger in! Nu!’

Starship Troopers van Paul Verhoeven. Zondag 13 maart, 20:30, Veronica.