jpekker

‘Ik houd zoveel van je dat ik met een moker op je gezicht wil rammen’

Punch-Drunk Love is gebaseerd op een bericht uit Time Magazine over een ingenieur aan de Universiteit van Californië, die voor nog geen drieduizend dollar 12.150 Healthy Choice-puddinkjes kocht en daarbij 1,25 miljoen airmiles cadeau kreeg. Dankzij een fout in het systeem kon de Pudding Guy zijn leven lang gratis vliegen.

Regisseur Paul T. Anderson laat puddingman Barry Egan spelen door lach-of-ik-schiet-komiek Adam Sandler. Hij is een gefrustreerde nerd in een helblauw pak, die veel te stellen heeft met zeven kakelende, dominante zussen. Als hij de labiele Lena (Emily Watson) ontmoet, ontstaat de ‘punch-drunk love’ uit de titel – een boksersterm voor de gemoedstoestand die optreedt na te veel klappen. ‘Ik houd zoveel van je dat ik met een moker op je gezicht wil rammen’, zegt Barry. ‘Ik houd zoveel van jou dat ik je oogballen wil uittrekken om op te zuigen’, antwoordt Lena.

Het berichtje is volgens Anderson slechts een van de vele uitgangspunten voor zijn surrealistische romantische komedie. ‘Ik weet niet precies hoe mijn werk totstandkomt, wat er eerst is en waarom. Ik weet wel dat ik een verhaal voor Adam wilde schrijven, dat ik graag eens iets met Emily wilde doen, en dat ik na Magnolia niet weer een zielige film wilde maken. En ik hoorde via via een goed verhaal over telefoonseks, over een meisje dat de mannen die haar belden na het werk terugbelde en chanteerde.’

Andere belangrijke inspiratiebronnen waren de films van Jacques Tati, Technicolor-musicals en het liedje He needs me van Shelley Duvall, afkomstig uit Robert Altmans Popeye (1980). ‘Ik kende de film niet goed, maar ik had de soundtrack gekocht omdat er nummers opstaan van Harry Nilsson, die ook muziek voor Magnolia heeft geschreven. Toen ik met mijn vriendin naar He needs me luisterde, ging er een siddering door me heen. Ik wist direct dat ik het zou gebruiken.’

Ondanks de nieuwsberichten, films, liedjes en verhalen van anderen zeggen zijn films vooral iets over hem zelf, meent Anderson. ‘Ze vormen een reflectie van waar ik mee bezig ben, waar ik ben, waar ik aan denk. Net als Barry kom ik uit een grote familie. De dynamiek tussen mijn broers en zussen heeft mij gevormd tot wie ik ben. Voor mij heeft dat wel goed uitgepakt, maar het kan ook makkelijk te veel worden.’

Punch-Drunk Love van Paul T. Anderson. Vrijdag 11 februari, 22:55 uur, Comedy Central.